Wat is een pubquiz?

Wellicht heb je er al eens van gehoord, een pubquiz. Maar wat is het? Simpel uitgelegd is een pubquiz een quiz die gehouden wordt in een café (pub). Je speelt in teamverband tegen andere gasten in het café en beantwoordt algemene kennisvragen. Het team dat de meeste vragen goed beantwoordt, wint de pubquiz en krijgt vaak een ludieke prijs zoals drank, hapjes, een trofee of zelfs het kwijtschelden van de rekening van die avond. Het fenomeen is over komen waaien vanuit Engeland en slaat erg aan in Nederland en België. Niet alleen zijn er tal van cafés waar (regelmatig) een pubquiz georganiseerd wordt, ook op personeelsfeesten, familiedagen en bij verenigingen worden vele pubquizzen gehouden. 

Wat voor vragen krijg je tijdens een pubquiz?

Een pubquiz is veel meer dan een avondje triviant in een kroeg. Er worden vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen gevraagd. Thema's als muziek, actualiteit, sport, geografie, wetenschap en geschiedenis mogen zeker niet ontbreken. Maar ook onderwerpen als eten & drinken, flora & fauna, menselijk lichaam, films & series en politiek komen vaak aan bod. Soms gaat een hele ronde over één thema of worden de vragen opgeleukt met plaatjes, filmpjes of geluidsfragmenten. Wees dus op alles voorbereid! 

Hoe lang duurt een pubquiz?

Een avondvullende pubquiz bestaat vaak uit 8 rondes van 10 vragen. Houd rekening dat je er zo'n 2 tot 3 uur mee bezig bent, afhankelijk van hoe veel deelnemers er zijn.

Wat is een popquiz?

Een popquiz lijkt veel op een pubquiz, maar bevat enkel vragen over muziek. Er worden uiteraard veel muziekfragmenten afgespeeld die geraden moeten worden, maar ook feitjes over popmuziek, videoclips en foto's van bandleden komen voorbij. Een muzikaal feest der herkenning voor alle muziekliefhebbers van jong tot oud!

Hoe bereid je je voor op een pubquiz?

Het is natuurlijk onmogelijk om in korte tijd veel algemene kennis op te doen. Maar hoe bereid je je dan voor op een pubquiz? 5 tips om je voor te bereiden op een pubquiz:

  1. Volg de actualiteit. Kijk niet alleen naar het NOS-journaal maar bekijk ook zeker de roddelbladen en ander opmerkelijk nieuws.
  2. Zorg voor een team met gebalanceerde kennis. Als je veel weet maar al je teamgenoten hebben dezelfde interesses en dezelfde kennis, zul je zien dat je bij sommige vragen allemaal het antwoord weet en bij andere vragen weet niemand het antwoord. Je hebt een grotere kans om te winnen in een team met zowel jonge als oudere mensen, mannen en vrouwen, sportfanaten en boekenwurmen etc.
  3. Omarm Wikipedia (niet tijdens de pubquiz uiteraard 😉). Vertelt een vriend over zijn rondreis in Vietnam? Zoek gelijk op wat de hoofdstad is! Hebben je collega’s het over een nieuwe serie? Zoek op welke acteurs erin spelen! Verveel je je op een saaie Tweede Paasdag? Zoek op hoe het zat met de lijdensweg van Jezus. ZOEK. ALLES. OP!
  4. Volg populaire evenementen op de voet. Bingewatch alle wedstrijden van het WK Voetbal, mis zo min mogelijk van de Top 2000 en ga klaar zitten voor het Eurovisiesongfestival. Rondom deze evenementen komen hier zeker vragen over in een pubquiz.
  5. Veel oefenen! Speel regelmatig mee met pubquizzen en kijk naar quizzen op tv. Je zult zien dat er soms dezelfde soort vragen voorbij komen en dat helpt je om je kennis te vergroten. Oefen ook eens een pubquiz op deze website :).